Kofta korma med Pilauris!
Lägger ut receptet efter önskan!
Köttbullarna:
600-800g köttfärs (egentligen skall det vara lammfärs, och jag gjorde på 1000g)
1 msk matolja
2 medelstora gula lökar finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 dl kikärtsmjöl
2 msk finhackad färsk koriander (jag hade inte detta, går bra utan)
1 tsk garam masala
1/2 tsk mald spiskummin
1/2 tsk papikapulver
2 tsk mald koriander
1/2 tsk nymalen svartpeppar
1 tsk salt eller efter smak
Såsen:
ca 1 dl olja
4-5 tomater, hackade
1 tsk hel svart spiskummin, grovt krossad
3 lagerblad
2 hela kanelstänger
1 tsk gurkmeja
1 tsk röd chilipeppar
1/2 tsk salt eller efter smak
1 dl vispgrädde
1 1/2 dl kaffegrädde
Köttbullarna: värm oljan i en stekpannan, fräs lök och vitlök ljusbrun. Dra pannan från värmen och blande lökfräset noga med kryddorna och mjölet. Lägg köttfärsen i en skål och blanda i lök- och kryddröran. Rulla köttbullar.
Såsen: värm oljan i en gryta, häll i tomaterna och alla kryddor utom salt. Rör om och fräs på medelvärme 3-4 min. Sätt till vatten och salt och lägg försiktigt i köttbullarna (jag hade kanske 3 del vatten, man får gå lite på känn, men det måste ju täcka köttbullarna till stor del, annars kan man ju byta plats på köttbullarna efter ett tag).
Koka sakta ca 10 min och rör om försiktigt, känn efter att köttbullarna är färdiga. Sätt till mer vatten om det behövs. Häll i grädden och låt koka ett par minuter.
Pilauris
5 dl basmatiris eller annat långkornigt ris.
1/2 liten gul lök
3-4 msk matolja
1 tsk hel spiskummin
7 svartpepparkorn
3-4 lagerblad
7-8 dl vatten
1 tsk salt efter smak
1 tsk gurkmeja
Skölj riset, låt ligga i blöt 20 min och sedan rinna av. Skala och hacka löken. Värm oljan i en kastrull, fräs löken ljusbrun. Lägg i kryddorna, sedan ris, vatten och salt. Koka upp, sänk värmen och låt koka under lock tills vattnet kokat in, ca 10 min. Dra kastrullen från värmen och låt stå 5-6 min under lock. Fluffa upp med en gaffel före servering.
Det blev ett långt inlägg :)
Lycka till med maten!
Kram
1 kommentar:
Tack för receptet! Att du orkade göra allt det där, verkar komplicerat, men gud så gott det var!! Ska se om jag nån gång lyckas införskaffa alla kryddor och får till en sån. Hoppas kan man ju alltid.. =b
Skicka en kommentar