måndag 23 februari 2009

Fläskfilé med örtsås

Jag har helt glömt bort att jag skulle lägga upp receptet på fläskfilén då jag har jobbat så mycket den senaste veckan. Bättre sent än aldrig, så här kommer det!

Detta räcker till ca fyra eller fem personer tror jag.. Såsen räcker nog till något fler om jag minns rätt :)

1Kg fläskfilé
Salt och Peppar
2dl Balsamvinäger
4dl Olja
1msk Salt
1tsk Svartpeppar
200g Soltorkade tomater (kanske lite mindre)
1kruka basilika

Bryn köttet, krydda med salt och peppar. Lägg filéerna i långpanna och stick i en köttermometer i filéns tjockaste del. Stek i ugnen på 225 grader tills köttemperaturen är 70 grader. Låt köttet kallna i kylskåp över natten. Skiva köttet tunt på snedden och lägg på serveringsfat. Blanda vinäger, olja och kryddor. Strimla tomaterna och basilika och blanda ner i marinaden. Häll blandningen över köttet, täck med plastfolie och låt stå kallt till servering.

4 äggulor
4dl örter (1dl timjan, 3dl bladpersilja brukar jag ha)
2 vitlöksklyftor
1/2dl fransk senap
1/2msk salt
1krm cayennepeppar
4dl olja

Mixa ingredienserna till såsen (allt utom olja) i en matberedare. Tillsätt oljan lite i taget medan maskinen går. Späd med lite vatten om såsen blir för tjock. (Det gör jag alltid)

Serveras förslagsvis med klyftpotatis och god sallad!